Pro Scientia – Tieteen puolesta -palkinto 2019: viestintäpäällikkö Ilari Hetemäki

Kuva: Tieteellisten Seurain Valtuuskunta

Suomalaisen Tiedeakatemian Pro Scientia – Tieteen puolesta -palkinto vuonna 2019 on myönnetty viestintäpäällikkö Ilari Hetemäelle. Palkinto myönnetään tieteen puolestapuhujalle eli henkilölle tai muulle taholle, joka on puheillaan, kirjoituksillaan tai muulla toiminnallaan merkittävästi edistänyt tieteen asemaa yhteiskunnassa. Vuoden 2019 palkinto päätettiin myöntää henkilölle, joka on pitkään tehnyt tiedeviestintää ja ollut mukana luomassa tunnettuja konsepteja, mutta jonka työ ei välttämättä ole laajalti tunnettua.

Filosofian maisteri Ilari Hetemäki on toiminut vuodesta 2007 Tieteellisten seurain valtuuskunnan viestintäpäällikkönä. Hän vastaa erityisesti Tieteen päivistä ja Tieteessä tapahtuu -lehdestä ollen Tieteen päivien pääsihteeri ja Tieteessä tapahtuu -lehden päätoimittaja. Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa vuonna 2019 oli noin 18.000 kävijää. Tieteessä tapahtuu -lehti kokoaa yhteen eri tieteenalat. Se on foorumi ajankohtaisille ja yleistajuisille tiedeartikkeleille sekä keskustelulle tieteestä ja tiedepolitiikasta. Hetemäki toimii myös vuorovuosina Vuoden tiedekirja -raadin sihteerinä.

Hetemäki on toimittanut kymmenittäin tietokirjoja ja tietosanakirjoja. Ennen siirtymistään TSV:n viestintäpäälliköksi Hetemäki työskenteli yli 20 vuotta useissa kustantamossa kustannustoimittajana ja toimituspäällikkönä. Hän on myös toiminut muun muassa Kustannustoimittajien yhdistyksen puheenjohtajana ja Suomen Journalistiliiton ammattikoulutusvaliokunnan varapuheenjohtajana. 

Hetemäki on myös ollut mukana luomassa erilaisia tiedeviestinnällisiä konsepteja. Hän on ollut mukana perustamassa TIETOKIRJA.FI-tapahtumaa vuonna 2007. Joka toinen vuosi järjestettävän kaksipäiväisen tietokirjafestivaalin lisäksi tapahtuma jalkautuu vuosittain erilaisten keskustelujen ja tietokirjaraatien myötä kirjamessuille ja muihin tapahtumiin ympäri Suomea. Tapahtuma yhdistää tietokirjallisuuden kanssa toimivat tahot ja suuren yleisön.

Hetemäki on myös ollut mukana perustamassa myös Helsingin kirjamessuilla vuodesta 2013 järjestettyä Tiedetoria. Tiedetorin tarkoitus on tuoda kirjamessukävijöille tulokulmia tieteeseen ja tiedejulkaisuihin sekä tarjota estradi tieteentekijöille. Hän on tällä hetkellä myös Helsingin Kirjamessujen ohjelmatoimikunnan jäsen, ja toiminut aiemmin myös Turun Kirjamessujen päätoimikunnassa.

Pro Scientia -palkinnon tarkoituksena on tuoda näkyväksi arvokasta tieteen hyväksi tehtävää työtä, joka helposti jää julkisuudelta ja suurelta yleisöltä huomaamatta. Viestintäpäällikkö Ilari Hetemäki erinomainen esimerkki henkilöstä, joka toimii tieteen puolesta ja yhteiskunnan hyväksi.