Hankeapurahasta kysyttyä

Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälä-hankeapurahasta järjestettiin infotilaisuus keskiviikkona 14.12.2022. Tallenteen alapuolelta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen hankeapurahan hakemiseen.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Milloin ilmoitetaan toiseen vaiheeseen pääseille hakijoille?

Toiseen vaiheeseen valituille hakijoille lähetetään tieto henkilökohtaisesti 27.3.2023. Toinen vaihe on avoinna 1.4.-30.4.2023.

Can I make the application in English?

Yes, the application and attachments can be in Finnish or in English.

Voidaanko muihin kuluihin sisällyttää suorituspaikan yleiskustannusta?

Väisälä-hankeapurahan saaja/saajat saavat käyttöönsä apurahan täysimääräisenä. Apurahan lisäksi voidaan maksaa yleiskustannusta. Mutta yleiskustannusta ei tarvitse ensimmäisessä vaiheessa ottaa millään tavoin huomioon.

Pitääkö olla tietty summa, jota haetaan väitöskirjantekijälle tai tutkijatohtorille?

Hakuun ei ole määritelty tiettyjä summia. Hakija voi itse määritellä apurahojen määrät. Hankeapuraha on hyvin joustava ja hakea voi omien tarpeiden mukaan.

Pitääkö summien olla vuosittain samat vai voivatko kuluapurahan summa ja tarkoitus vaihdella vuosittain?

Summat voivat vaihdella vuosittain tarpeen mukaan. Kyseessä on hyvin joustava rahoitus.

Pitääkö hakijan olla juuri ”tenure track”-positiossa, vai voiko apurahaa hakea myös vastaavassa uravaiheessa muuten oleva? Onko hankeapuraha siis kohdistettu ainoastaan niille joilla on jo tenure tracking ensimmäisen vaiheen työtehtävä?

Hakukelpoisia ovat vain professorien vakinaistamispolun ”assistant professor” -tasolla olevat. Toki esimerkiksi tutkimuslaitoksilla ei välttämättä ole käytössä vastaavia nimekkeitä. Olennaista on kuitenkin, että hakija on nimenomaan vakinaistamispolun (tenure track) alkuvaiheessa. Tarvittaessa omalta yliopistolta tai tutkimuslaitokselta voi pyytä lausunnon, jossa selvitetään oma tilanne.

Minut valittiin suoraan ”associate professor” paikalle. Olen kuitenkin tenure track-polun alussa. Voinko hakea?

Hakukelpoisia ovat vain ”assistant professor” -tasolla olevat hakijat.

Tutkimuslaitoksissa ei ole käytössä assistant/associate tenure-track -tasoja. Itse olen aloittanut tenure-trackissä tutkimuslaitoksella. Onko minun mahdollista hakea rahoitusta kyseisestä rahoitusinstrumentista?

Tutkimuslaitoksilla ei tosiaan ole käytössä vastaavia nimekkeitä. Olennaista on, että sinut on valittu tenure track -vakinaistamispolulle ja olet alkuvaiheessa. Kannattaa pyyttää omalta tutkimuslaitokselta lausunto hakukelpoisuudestasi.

Ensimmäisessä vaiheessa hakemuksen pituus on 3 sivua. Tuleeko sen sisältää myös viitteet?

Kyllä, viitteiden tulee sisältyä kolmeen sivuun.

Apuraha on kolmevuotinen ja suuruudeltaan kokonaisuudessaan 150 000 euroa. Apurahoja jaetaan enintään kaksi. Tarkoittaako tämä, että apurahoja jaetaan yhteensä kaksi?

Vuonna 2023 myönnetään yhteensä enintään kaksi Väisälä-hankeapurahaa.

Mitä hakemuksissa painotetaan, tutkimusideaa vai hakijaa?

Tutkimusidea on tärkeä. Toki myös hakijalla on merkitystä. Etsimme loistavaa tutkimusideaa, jota on toteuttamassa paras mahdollinen tutkija. Ensisijaisesti painottuu tutkimusidea.