Professori Elina Haavio-Mannila

Suomalainen Tiedeakatemia onnittelee jäsentään, 89 vuotta täyttänyttä professori Elina Haavio-Mannilaa! Kunnianosoituksena työstä Suomalaisessa Tiedeakatemiassa sekä hänen tieteellisestä urastaan Tiedeakatemia on teettänyt hänestä muotokuvan, jonka on maalannut taiteilija Daniel Enckell.

Elina Haavio-Mannila toimi Suomalaisen Tiedeakatemian yli 100-vuotisen historian ensimmäisenä naispuolisena esimiehenä vuosina 1995–1996. Hänet kutsuttiin jäseneksi vuonna 1975.

Elina Haavio-Mannila on suomalaisen sosiaalitutkimuksen eittämätön Grand Old Lady. Jo noin 50 vuoden ajan hän on ollut poikkeuksellisen tunnettu, ei vain akatemioissa vaan myös suuren yleisön keskuudessa. 

Kansatieteellisen orientaation ohessa Haavio-Mannila aloitti lääketieteen sosiologian tutkijana, mutta sittemmin hänen painaviksi tutkimusalueikseen nousivat sukupuolijärjestelmän ja seksuaalisuuden tutkimus. Kaikkiaan Haavio-Mannilan julkaisuluettelossa on yli 260 kirjaa tai artikkelia sosiologian eri alueilta.

Haavio-Mannila väitteli 25-vuotiaana Helsingin yliopistossa kylätappeluista, jossa hän sitten teki pitkän uransa apulaisprofessorina ja professorina. Haavio-Mannila toimi Helsingin yliopiston sosiologian apulaisprofessorina vuosina 1971–1992 ja professorina 1992–1998. Tutkijana hän on vieraillut useissa pohjoismaisissa ja amerikkalaisissa yliopistoissa.

Haavio-Mannilan akateemisiin ansioihinsa sisältyy monenlaista toimintaa koti- ja ulkomaisissa tieteellisissä järjestöissä sekä tieteellisten lehtien toimittajuuksia. Yhteiskuntaa hän on palvellut myös useiden keskeisten valtioiden komiteoiden jäsenenä. Haavio-Mannilan työn arvostuksesta kertovat monet palkinnot, kunniajäsenyydet sekä kunniatohtorin arvot.