Anssi Paasista Vuoden Professori 2020

Professori Anssi Paasi on toiminut Oulun yliopistossa maantieteen professorina vuodesta 1989. Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 2001.

Anssi Paasia pidetään kansainvälisesti tunnetuimpana, arvostetuimpana ja siteeratuimpana suomalaisena ihmismaantieteilijänä. Paasin tutkimustyötä kuvaa monitieteisyys ja ennakkoluulottomuus. Tutkimusaiheet ovat juuri nyt hyvin ajankohtaisia: rajat, humanitaarinen maahanmuutto, nationalismin nousu. Paasin tutkimusalan merkittävyys on viime aikoina vain noussut humanitaarisen muuttoliikkeen kasvun ja nationalismin nousun myötä.

Akatemiaprofessorina Paasi oli vuosina 2008-2012. Hän johti Suomen Akatemian RELATE-huippuyksikköä vuodet 2014-2019. Molemmat olivat ensimmäisiä maantieteen alalla. Paasi on ollut koko uransa ajan tutkimuksellisesti hyvin tuottelias. Hänen tieteellinen julkaisuluettelonsa sisältää yli 270 nimikettä. Monet tutkimukset on julkaistu kansainvälisissä huippusarjoissa. Paasi on toiminut myös merkittävissä tutkimuksen arviointitehtävissä, mm. viimeksi Euroopan tutkimusneuvoston ERC-hakemusten arviointipaneelien jäsenenä.

 

Teksti pohjautuu Professoriliiton tiedotteeseen. Lisätietoa ja tarkemmat palkintoperustelut Professoriliiton sivuilla.