Suomalaisen Tiedeakatemian hallitus 2022

Suomalaisen Tiedeakatemian hallitus aloitti 1.1.2022 toimintansa uudella kokoonpanolla. Uusissa tehtävissä aloittivat esimies Kimmo Kaski, varaesimies Tuula Linna ja humanistisen osaston sihteeri Päivi Pahta. Hallituksessa on kaikkiaan yhdeksän jäsentä.


Suomalainen Tiedeakatemia on rekisteröity yhdistys, jonka ylintä toimivaltaa käyttää yhdistyksen kokous. Tiedeakatemian asioita hoitaa ja sitä edustaa hallitus. Hallitus vastaa myös Tiedeakatemian strategiasta.

Hallitukseen kuuluu yhdeksän Tiedeakatemian varsinaista jäsentä: esimies puheenjohtajana, varaesimies varapuheenjohtajana, varainhoitaja, kaksi osastojen sihteeriä sekä lisäksi neljä muuta vuosittain valittavaa jäsentä.

Tiedeakatemian esimies ja varaesimies valitaan kahdeksi kalenterivuodeksi vuorotellen matemaattis-luonnontieteellisestä ja humanistisesta osastosta. Kaudella 2022–2023 esimies tulee matemaattis-luonnontieteellisestä osastosta.

Esimiehenä aloitti Kimmo Kaski, Aalto-yliopiston laskennallisten tieteiden emeritusprofessori. Kaski on aikaisemmin toiminut Tiedeakatemian varaesimiehenä.

”Kun kaksi vuotta sitten aloitin Suomalaisen Tiedeakatemian varaesimiehenä, tiesin tulleeni suomalaisen tieteen todelliselle ja riippumattomalle näköalapaikalle. Se haastoi, mutta myös innosti, kun havaitsin olevani keskellä edellisten hallitusten käynnistämää uudistumisprosessia. Uusi hallitus otti prosessin toteutuksen ja edelleen kehittämisen innostuneesti haltuun, ja syntyi Tiedeakatemian uusi strategia arvokkaasta, vaikuttavasta, yhteisöllisestä, kestävästä, ja uudistuvasta tieteestä. Yhdessä nyt aloittavan hallituksen kanssa tavoittelemme yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja näkyvyyttä, sekä tieteelliseen tutkimustietoon perustuvaa riippumattoman tiennäyttäjän roolia. Tavoitteita saavutetaan Tiedeakatemian strategialla sekä panostamalla tiedeneuvontaan, Nuorten Tiedeakatemiaan ja viestintään. Niin näissä kuin muissakin tiedeyhteisön kannalta keskeisissä asioissa yhteistyö muiden kansallisten ja kansainvälisten tiedeakatemioiden kanssa on tärkeää”, linjaa Kaski.

Varaesimieheksi kaudelle 2022–2023 valittiin Helsingin yliopiston prosessioikeuden professori Tuula Linna. Linna siirtyi varaesimieheksi toimittuaan aikaisemmin kolme vuotta Tiedeakatemian hallituksessa humanistisen osaston sihteerinä.

”Näen Suomalaisen Tiedeakatemian aktiivisena toimijana yhteiskunnassa. Tuomme esiin tieteen ja tutkitun tiedon merkitystä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Olemme mukana vahvasti tiedeneuvonnan kehittämisessä ja painotamme kestävän kehityksen periaatteita, muun muassa säätiöiden varojen sijoittamisessa. Varaesimieskaudeltani odotan mielenkiintoista yhteistyötä tutkijanuran eri vaiheissa olevien tieteentekijöiden kanssa – tieteen parhaaksi ja yhteiskunnan hyväksi. Erityisen uteliaasti katselen vireän Nuorten Tiedeakatemian suuntaan. Siellä on upea tieteen tekemisen meininki”, summaa Linna.

Tuula Linnan siirryttyä varaesimieheksi hänen tilalleen humanistisen osaston sihteeriksi valittiin Päivi Pahta. Pahta on Tampereen yliopiston englantilaisen filologian professori ja kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan dekaani.

Pahta lähtee kiinnostuneena mukaan Tiedeakatemian toimintaan: ”On innostavaa päästä tekemään työtä monitieteisessä kontekstissa, näköalapaikalla, jonka Suomalaisen Tiedeakatemian hallituksen jäsenyys ja humanistisen osaston sihteerin tehtävä tarjoavat. Tiedeakatemian toiminta on viime vuosina uudistunut ja avautunut aiempaa enemmän nuorten tieteentekijöiden ja myös laajemman yleisön suuntaan. Samalla kun tätä kehitystä on hyvä edelleen tukea, on muuttuvassa maailmassa ja tiedemaailmaan kohdistuvissa paineissa tärkeää vahvistaa meidän perustehtäväämme, ja etsiä myös uudenlaisia keinoja edistää tieteellistä tutkimusta sekä toimia korkeatasoista tiedettä edustavien tutkijoiden yhdyssiteenä.”

Syyskokouksen valitsema Suomalaisen Tiedeakatemian hallitus vuodelle 2022 on kokonaisuudessaan:
Kimmo Kaski, esimies (kausi 2022–2023)
Tuula Linna, varaesimies (kausi 2022–2023)
Pekka Ilmakunnas, varainhoitaja (kausi 2019–2023)
Juha Kinnunen, matemaattis-luonnontieteellisen osaston sihteeri (kausi 2019–2023)
Päivi Pahta, humanistisen osaston sihteeri (kausi 2022–2023)
Johanna Mappes, jäsen (kausi 2022)
Jari Ojala, jäsen (kausi 2022)
Heta Pyrhönen, jäsen (kausi 2022)
Jukka Westermarck, jäsen (kausi 2022)

Lisätietoa hallituksesta 

Suomalainen Tiedeakatemia on vuonna 1908 perustettu yleistieteellinen seura, jonka tehtävänä on edistää tieteellistä tutkimusta sekä toimia korkeatasoista tiedettä edustavien tutkijoiden yhdyssiteenä. Tiedeakatemialla on yli 800 kotimaista ja 180 ulkomaista jäsentä, jotka on kutsuttu jäseniksi tieteellisten ansioidensa perusteella. Se järjestää tapahtumia, kustantaa tieteellisiä julkaisuja, antaa lausuntoja tiedettä ja tieteenharjoittajia koskevissa kysymyksissä. Tiedeakatemia edistää tutkittuun tietoon pohjautuvaa päätöksentekoa. Se jakaa vuosittain noin kaksi miljoonaa euroa apurahoja erityisesti nuorille tutkijoille.