Uudet ohjeistukset tukevat tiedevälittäjiä ja tiedon hyödyntäjiä

Suomalainen Tiedeakatemia on julkaissut uusia ohjeistuksia, jotka auttavat tiedevälittäjiä löytämään oikeat asiantuntijat, tarkentamaan tietotarpeita ja koostamaan ilmiöpohjaisia tietosynteesejä. Tavoitteena on parantaa tutkimustiedon hyödyntämistä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Yhteiskunnalliset toimijat, kuten ministeriöt ja kunnat, tarvitsevat luotettavaa ja laadukasta tutkimustietoa päätöksenteon tueksi. Onnistuneeseen tiedevälittämiseen tarvitaan sekä tiedekentän että päätöksenteon toimintakulttuurit huomioivaa osaamista.

Suomalaisen Tiedeakatemian uudet ohjeistukset kiteyttävät oppeja tiedevälittämisen projekteista ja tarjoavat käytännön työkaluja kolmeen tiedevälittämisen haasteeseen: oikean asiantuntijan löytämiseen, tietotarpeen tarkentamiseen sekä yleistajuisen tietokoosteen kokoamiseen. Ohjeet on tarkoitettu tiedevälittämisrooleissa toimiville asiantuntijoille ja tutkijoille sekä virkahenkilöille.

Oikean asiantuntijan löytämistä koskeva ohjeistus auttaa sopivan asiantuntijajoukon tunnistamisessa sekä tutkijoiden valitsemisessa esimerkiksi päättäjien ja tutkijoiden välistä dialogitilaisuutta varten. Tietotarpeen tarkentamiseen liittyvän ohjeistuksen avulla tiedon hyödyntäjä tai tiedevälittäjä voi täsmentää tietotarpeeseen liittyviä kysymyksiä sekä tietokoosteeseen tarvittavia tiedon lajeja.

”Vuorovaikutus tiedon hyödyntäjien kanssa on keskeistä tietotarpeen täsmentämisessä. Tietokoosteen laatua ja käyttökelpoisuutta voidaan parantaa tukemalla tutkijoita vastaamaan tietopyyntöön mahdollisimman osuvasti”, korostaa Tiedeakatemian asiantuntija Iiris Koivulehto.

Kolmas ohjeistus keskittyy ilmiöpohjaisten tietokoosteiden tekemiseen. Monialaista tietoa laajoista yhteiskunnallisista kysymyksistä kokoavat tietosynteesit voivat madaltaa päättäjien kynnystä hyödyntää tutkittua tietoa päätöksenteossa.

”Päättäjillä on usein tarve ymmärtää ilmiöön liittyvien näkökulmien välisiä suhteita. Pistemäinen ja tieteenalakohtainen tutkimusviestintä ei välttämättä riitä tukemaan tällaisia tietotarpeita ”, muistuttaa Tiedeakatemian asiantuntija Linda Lammensalo.

Ohjeistukset löydät täältä (Avautuvat PDF-tiedostoina):

Näin löydät oikeat asiantuntijat
Näin tarkennat tietotarvetta
Näin teet ilmiöpohjaisen tietokoosteen

Lisätietoa

Linda Lammensalo
linda.lammensalo@acadsci.fi
p. +358 50 308 7726

Iiris Koivulehto
Iiris.koivulehto@acadsci.fi
+358 40 5649 886

Ohjeistukset on toteutettu osana Jane ja Aatos Erkon Säätiön rahoittamaa Ilmiökartta-hanketta.