Suomalainen Tiedeakatemia | Finnish Academy of Science and Letters | Academia Scientiarum Fennica

Kunniapalkinto

Suomalaisen Tiedeakatemian arvostetuin tunnustus on kunniapalkinto, joka jaetaan vuosittain ansioituneelle Suomalaisen Tiedeakatemian jäsenelle hänen elämäntyöstään. Kunniapalkinnolla on haluttu huomioida ansioituneiden jäsenten tieteellistä uraa. Palkinto perustettiin ”myönnettäväksi erityisen ansiokkaasta tutkijan toiminnasta” – Suomalainen Tiedeakatemia on jakanut kunniapalkintoa vuodesta 1945.

Vuoden 2016 kunniapalkinto professori Markus Pessalle

Vuoden 2016 kunniapalkinto professori Markus Pessalle. Kuva: TTY kuvapankki.
Vuoden 2016 kunniapalkinto professori Markus Pessalle. Kuva: TTY kuvapankki.

Professori (emeritus) Markus Pessa (s. 1941) on optoelektroniikan ja puolijohdetutkimuksen edelläkävijä Suomessa ja Euroopassa. Hän on määrätietoisesti ja menestyksekkäästi rakentanut yhteyksiä korkeatasoisen akateemisen perustutkimuksen ja teollisten sovellusten välillä ja vaikuttanut ratkaisevasti optoelektroniikan ja fotoniikan yritysklusterin syntymiseen Suomeen. Hän toimi Tampereen teknillisen yliopiston fysiikan professorina 1976–2008. Pessa perusti yliopiston Optoelektroniikan tutkimuskeskuksen vuonna 1999 ja toimi sen johtajana vuoteen 2008.

Professori Pessan saavutukset perustuvat erityisesti nk. MBE-teknologian kehittämiseen ja soveltamiseen yhdistepuolijohteiden valmistamiseen atomikerrosten tarkkuudella.  Tällaiset kerrosrakenteet ovat mahdollistaneet mm. energiaa säästävien LED-valojen laajamittaisen käyttöönoton. Niihin perustuvat laserit puolestaan mahdollistavat maailmanlaajuiset optiset tietoliikenneverkot sekä CD- ja DVD-soittimet. Muita sovelluksia ovat mm. erilaiset ilmaisimet ja aurinkokennot.

Professori Pessa on ainoana suomalaisena kutsuttu Yhdysvaltain National Academy of Engineeringin jäseneksi. Hänellä on mittava tieteellinen tuotanto materiaalifysiikan perustutkimuksessa ja lukuisia patentteja työstään. Professori Pessa on ohjannut yli 30 väitöskirjaa. Hänen oppilaitaan on professoreina eri yliopistoissa ja johtavissa asemissa alan teollisuudessa.

Professori Pessa kutsuttiin Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi vuonna 1994. Hänet valittiin Vuoden Professoriksi vuonna 1998. Vuonna 2007 Markus Pessalle myönnettiin Millenium-tunnustuspalkinto.

Palkinto jaetaan 72. kerran, ja sen arvo on 15.000 euroa.

Suomalainen Tiedeakatemia
Mariankatu 5 A, 2. krs 
00170 Helsinki 

050-4620 890
acadsci (at) acadsci.fi

Hallintopäällikkö
Leila Sarajärvi
050-4620 890
leila.sarajarvi(at)acadsci.fi

Hallintosihteeri
Nina Rapelo
050-4620 889 
nina.rapelo(at)acadsci.fi
(erityisesti apuraha-asiat, rekisteriasiat)

Pääsihteeri
Pekka Aula
040-7030 952
pekka.aula(at)acadsci.fi